4 x gezakt voor het CBR praktijkexamen?

Als je in een periode van 5 jaar 4 keer zakt voor het rijexamen bij het CBR, dan wordt je 5e (en eventueel volgende) rijexamen een “nader onderzoek rijvaardigheid” genoemd. Het nader onderzoek rijvaardigheid wordt afgenomen door een speciaal hiervoor opgeleide examinator: de rijvaardigheidsdeskundige.

4 keer gezakt voor het CBR examen? Het nader onderzoek rijvaardigheid duurt in totaal 70 minuten, 15 minuten langer dan een gewoon rijexamen. Je dient dezelfde documenten mee te nemen als naar het CBR rijexamen. Het nader onderzoek rijvaardigheid start met een kort gesprek met de rijvaardigheidsdeskundige. Er wordt gekeken naar je eerdere examenresultaten en je kan een paar theoretische vragen verwachten welke gerelateerd zijn aan de onvoldoende onderdelen in je vorige rijexamens. Zo probeert de rijvaardigheidsdeskundige een indruk van je te krijgen en te achterhalen waarom je de voorgaande keren niet geslaagd bent voor het rijexamen. Het is dan ook belangrijk dat je rijinstructeur bij dit gesprek aanwezig is, helemaal als hij de voorgaande rijexamens heeft meegereden.

Voor en tijdens het nader onderzoek rijvaardigheid is er ook tijd je meer op je gemak te stellen. Gaan er zaken tijdens je nader onderzoek rijvaardigheid fout, dan krijg je vaker de kans opnieuw te laten zien dat je wel weet hoe het moet. De rijvaardigheidsdeskundige kan zo beter beoordelen of de gemaakte fouten structureel zijn, of dat deze veroorzaakt worden door spanning.

Het nader onderzoek rijvaardigheid is niet makkelijker dan een CBR rijexamen en er worden dezelfde eisen aan je rijvaardigheid gesteld. Het slagingspercentage over 2009 van het eerste examen nader onderzoek was 48,7%, niet veel hoger dan het slagingspercentage van het eerste CBR rijexamen!

Het nader onderzoek rijvaardigheid kun je aanvragen via je rijschool. Er is geen wettelijke limiet aan hoe vaak je een nader onderzoek rijvaardigheid mag afleggen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.