Wachttijden voor het CBR rijexamen

Het CBR is geregeld negatief in het nieuws vanwege de wachttijden voor de rijexamens. In 2009 heeft het CBR echter een aantal effectieve maatregelen genomen waardoor de wachttijden voor het rijexamen drastisch zijn teruggelopen. Het CBR streeft ernaar je een eerste rijexamen of tussentijdse toets kunnen aanbieden binnen 7 weken, en een herexamen binnen 5 weken. Dit zijn echter geen garantietermijnen. Er zijn periodes dat het een stuk sneller gaat, maar het kan ook weer gebeuren dat de wachttijden voor het rijexamen toenemen. De minimale wachttijd tussen rijexamens is 2 weken. Hoewel sommige rijscholen je willen doen geloven dat je bij hun wel binnen 1 week nadat je gezakt bent opnieuw rijexamen kunt doen, het kan dus echt niet!

wachttijden CBR praktijkexamen

De wachttijd voor het rijexamen zal bij elke rijschool min of meer gelijk zijn, of je nu bij een grote of een kleine rijschool rijles volgt. Natuurlijk heb je wel nog te maken met de interne planning van je eigen rijschool!

Je rijinstructeur zal je rijexamen vanwege de gemiddelde wachttijd al aanvragen voordat je echt op examenniveau rijdt. Hieraan zit natuurlijk een risico indien je minder snel vorderingen maakt dan gedacht. Blijf daarom ook altijd kritisch naar jezelf kijken en indien er extra rijlessen nodig zijn om een goede kans te maken op je rijexamen, doe dit dan ook. Je rijbewijs krijg je immers niet automatisch cadeau na 40 uur rijles.

Tip
Bekijk hier zelf de zelf de actuele wachttijden voor het rijexamen. Houd er wel rekening mee dat de werkelijke wachttijd voor je rijexamen voor jou langer kan zijn omdat je bijvoorbeeld niet om 8 uur rijexamen wilt doen (deze examentijd blijft vaak als laatste over) of omdat je rijinstructeur de eerst beschikbare datum voor het rijexamen niet beschikbaar is.
 

Dagen en tijden rijexamen

Je kunt rijexamen doen op maandag t/m vrijdag. Het eerste rijexamen start om 08:00 het laatste rijexamen is om 14:55 In drukke tijden kan het voorkomen dat het CBR examinatoren inzet om 15:50 en op zaterdagen om rijexamens af te nemen. Dit is echter geen regel, maar een noodmaatregel om de druk van de wachttijden voor het rijexamen af te halen.

tijdstip CBR examen Hoe eerder je rijschool je rijexamen voor je reserveert, hoe meer je zelf een voorkeur kan aangeven voor een dag of een tijdstip. De praktijk leert dat de rijexamens van 08:00 als laatste over blijven. Het kan echter gebeuren dat jij 7 weken van te voren een rijexamen om 08:00 reserveert, en dat iemand die 4 weken van te voren zijn rijexamen reserveert toch een gunstiger examentijd krijgt toegewezen. Het CBR is continu bezig de wachttijden voor het rijexamen binnen de perken te houden en zet extra capaciteit in zodra ze de mogelijkheid hebben.

Cursisten en rijinstructeurs zien 08:00 ’s ochtends als het meest ongunstige tijdstip om rijexamen te doen. Jij (en helemaal je rijinstructeur) moeten erg vroeg van huis om tijdig bij het CBR te zijn. Voor rijscholen buiten de examenplaats is het soms vanwege de ochtendspits helemaal niet mogelijk rijexamens van 08:00 aan te bieden. Bovendien is het verkeersbeeld over het algemeen hectischer dan later op de dag. In de wintermaanden rijd je om 08:00 ook in het donker, een bijzondere omstandigheid.

Dit wil echter niet zeggen dat je minder kans van slagen hebt als je rijexamen doet om 08:00 ’s ochtends. Je hebt vaak meer de kans om de examinator van het CBR te laten zien hoe goed je met drukke verkeerssituaties omgaat. Heb je echter de keuze uit verschillende tijdstippen voor je rijexamen, dan begrijpen wij goed dat 08:00 niet je eerste keus is!


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.