Problemen met je rijschool

Je hebt een rijlespakket gekocht en na een paar rijlessen blijkt dat je rijinstructeur het niet zo nauw neemt met jouw lestijd. Ook worden afspraken voor rijles steeds verplaatst. Je durft er niet echt iets van te zeggen, maar het stoort je wel. Wat kun je het beste doen in zo’n situatie?

Communicatie met je rijschool

rijscholen vergelijken

Het belangrijkste is je problemen zo snel mogelijk bespreekbaar te maken met je rijinstructeur. Het heeft geen zin om te klagen bij familie en vrienden over je rijinstructeur terwijl hij niet weet dat jij bepaalde zaken als negatief ervaart. Hij kan er immers niks aan veranderen dan en is er zich misschien niet eens bewust van!

Tip
Informeer bij je rijschool voordat je aan je rijopleiding begint of je mag wisselen van rijinstructeur indien het achteraf toch niet klikt.
Helpt dit niet, dan is het fijn als je rijles volgt bij een bij een rijschool waar er ook iemand op kantoor zit. Deze persoon kan jouw wensen nogmaals duidelijk maken bij je rijinstructeur, maar vaak bieden rijscholen ook de mogelijkheid te wisselen van rijinstructeur. Dit kan niet bij elke rijschool. Bijvoorbeeld als de rijschool werkt met franchisenemers (zelfstandige rijscholen die rijden onder de naam van een grotere organisatie) en hieromtrent geen regeling heeft getroffen.

Volg je rijles bij een eenmanszaak of is er bij jouw rijschool geen mogelijkheid om van rijinstructeur te wisselen, dan zal je meestal je rijlespakket moeten afmaken. In de meeste gevallen krijg je namelijk geen restitutie van je betaalde rijlespakket. Dit kun je voorkomen door gewoon per rijles contant te betalen (dit is meestal wel iets duurder). Je blijft dan de vrijheid houden van rijschool te wisselen als de situatie hiertoe aanleiding geeft. Heb je je tussentijdse toets of rijexamen echter wel al gereserveerd, dan heb je hetzelfde probleem. Je rijschool kan bij een conflict je gereserveerde rijexamen of tussentijdse toets niet annuleren.

Is je rijschool lid van de BOVAG en heb je een ernstig geschil, dan kun je je wenden tot de Geschillencommissie Rijopleidingen.

Overstappen naar een andere rijschool

Problemen met je rijschool In het uiterste geval kun je er natuurlijk voor kiezen over te stappen naar een andere rijschool. Betaal je per rijles en je hebt nog geen rijexamen of tussentijdse toets gereserveerd, dan is er niets aan de hand. Je kunt dan gewoon bij een andere rijschool met rijles verder gaan. Handel het wel correct af met je oude rijschool door bij je rijinstructeur aan te geven dat je je rijlessen bij een andere rijschool gaat vervolgen.

Heb je een rijlespakket gekocht en je wilt wisselen van rijschool, dan krijg je in principe geen geld retour. Heb je nog niet alle termijnen van je rijlespakket betaald, ook dan blijf je de verplichting tot betaling houden. Sommige rijscholen zullen het laten zitten, maar het kan ook zijn dat ze de niet betaalde termijnen alsnog van je gaan vorderen. Jij kiest er immers zelf voor te stoppen bij je rijschool.

Voorkom een conflict met je rijschool

Het is heel vervelend als je een conflict krijgt met je rijschool, dus het voorkomen hiervan is nog altijd de beste oplossing. Hieronder geven we je een paar tips. Bespreek zaken die je storen zo snel mogelijk met je rijinstructeur of op het kantoor van de rijschool. Alleen dan kan je rijinstructeur er iets aan veranderen.

  • Wees reëel. Het is helemaal niet erg als je rijinstructeur een keertje te laat komt of dat je rijles door omstandigheden wordt ingekort, dat kan gebeuren. Het moet echter wel bij een keertje blijven en geen gewoonte worden.
  • Zorg ervoor dat je een getekende lesovereenkomst (zowel door jou als je rijinstructeur of rijschool) in je bezit hebt. Hierin staan de basis afspraken waaraan jij je rijschool, en je rijschool jou, kan houden.
  • Wees zelf altijd correct. Betaal binnen de gestelde termijn, wees op tijd op je rijles en zeg je rijles op tijd af als je een keer verhinderd bent (de afzegtermijn staat in de lesovereenkomst). Als jij je niet aan de afspraken houdt, kan dit de relatie met je rijinstructeur negatief beïnvloeden en het wordt moeilijker om je rijinstructeur aan te spreken als je zelf ontevreden bent over iets.
  • Spreek van te voren duidelijk af hoe lang en hoe vaak je per week rijles wilt volgen. Houd er wel rekening mee dat ook je rijinstructeur wel eens met vakantie gaat of ziek is natuurlijk, waardoor dit niet altijd na te komen is!
  • Betaal je contant per rijles, zorg dan dat je een kwitantie of een aantekening op je leskaart krijgt dat je betaald hebt. Het is vervelend als er achteraf twijfel ontstaat of je een rijles wel of niet hebt betaald. Betaal ook netjes elke rijles en laat geen schuld bij je rijinstructeur ontstaan.
  • Maak duidelijke afspraken over de dagen en tijden van de rijlessen. Dit gaat nog heel vaak mis. Jij zit voor niets te wachten omdat je rijinstructeur een andere dag in zijn agenda heeft staan, of je rijinstructeur staat voor de deur en jij bent niet thuis! Dit zorgt voor irritaties en vaak ook nog voor discussies over de betaling. Staat je rijinstructeur voor niets bij jou voor de deur, dan wordt deze rijles in principe wel doorberekend mits je kan aantonen dat je rijinstructeur fout zat. Zorg er dus voor dat je rijinstructeur je afspraken op een leskaart schrijft, of dat je hij werkt met een online agenda waarin je zelf altijd je afspraken kan nakijken.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.