Hoe is een goede motorrijles opgebouwd?

Hoe is een goede motorrijles opgebouwd? Omdat je 2 motorexamens moet afleggen (examen AVB en examen AVD) zal de focus in het eerste deel van je motoropleiding moeten liggen op het aanleren van de 12 motoroefeningen voor het examen AVB. Je doet tijdens dit gedeelte van je motoropleiding ook al wegervaring op met het rijden van en naar de motoroefenterreinen. Je merkt dan ook waarvoor je de motoroefeningen eigenlijk nodig hebt in het dagelijkse verkeer. Na je examen AVB ben je er echter nog niet. Als het goed is zit de basis van het motorrijden op de openbare weg er nu wel redelijk in, maar vanaf nu zal je motorinstructeur kritischer naar je rijgedrag gaan kijken, alle onderdelen nogmaals behandelen en samen met jou naar het vereiste examenniveau voor het examen AVD. toewerken

Bij motorrijscholen met een eigen motoroefenterrein is de verdeling nog duidelijker: je motorrijlessen op de openbare weg beginnen pas nadat je geslaagd bent voor je examen AVB.

Altijd dezelfde motorinstructeur?

Wil je altijd motorrijles van dezelfde motorinstructeur, of maakt het je niet zo uit? Een vaste motorinstructeur heeft als voordeel dat deze je goed kent en precies op de hoogte is van de vorderingen en de planning van je rijopleiding.

Heb je 2 vaste motorinstructeurs dan werkt dit vaak ook nog heel goed. Je krijgt vaak weer even net wat andere tips te horen waarmee je je voordeel weer kan doen tijdens de motorrijlessen. Heb je echter steeds wisselende motorinstructeurs dan kan dit een probleem worden wanneer je geen heel snelle motorleerling bent. Je hebt dan het meest baat bij een vaste rijinstructeur die heel gericht met je aan de slag kan tijdens de motorrijlessen en precies weet wat jouw sterke en zwakke punten zijn.

motorrijles neem je bij een goede motorrijschool

Aantal cursisten

Een motorinstructeur mag op de openbare weg aan maximaal 2 cursisten tegelijk motorrijles geven. Op een afgesloten motoroefenterrein is er geen wettelijke limiet aan het aantal cursisten per rijinstructeur. De prijs van je motorrijlessen is erop gebaseerd dat je rijschool je zoveel als mogelijk indeelt bij een andere cursist. Wil je gegarandeerd altijd privé motorrijles, vraag dan aan je rijschool of dit mogelijk is. Houd er wel rekening mee dat de kosten van je motorrijlessen dan een stuk hoger zijn.

Volgmotor of volgauto?

Volgt je motorinstructeur je tijdens de motorrijles met de motor of met de auto? Hoewel een motorinstructeur je vanuit een auto prima motorrijles kan geven, gaat de voorkeur van de meeste cursisten uit naar een motorinstructeur die zelf ook op de motor rijdt. Een motorinstructeur die jou tijdens je motorrijles op de motor volgt, kan je immers bepaalde onderdelen demonstreren (bochtenlijnen, plaats op de weg) en ervaart dezelfde weersomstandigheden als jij.

Vind je dit een belangrijk punt, informeer dan van te voren of je motorinstructeur je met de motor of met de auto volgt! Het staat vaak ook duidelijk vermeld op de website van de rijschool als de rijinstructeur op de motor volgt tijdens de motorrijlessen.

Communicatie tijdens je motorrijles

Vanaf het moment dat je zelf naar het motoroefenterrein mag rijden en niet meer bij je rijinstructeur achterop zit, krijg je de opdrachten van je motorinstructeur via zijn communicatieapparatuur. De communicatie is eenzijdig, je kunt dus niet terug praten! Dit om discussies tijdens de motorrijles te voorkomen (“ik keek wel!”). Valt de communicatie tijdens de motorrijles weg, blijf dan niet doorrijden maar wijs bijvoorbeeld even naar je helm en stop op een veilige plek zodat je rijinstructeur de communicatieapparatuur kan nakijken.

 

Motorrijles op een motoroefenterrein

Er zijn ook motorrijscholen die beschikken over een eigen afgesloten motoroefenterrein. Een motorinstructeur mag op een afgesloten motoroefenterrein aan meer dan 2 cursisten tegelijk motorrijles geven. Een nadeel is dan ook dat je minder aandacht krijgt van je rijinstructeur. Ben je een snelle leerling dan is dit niet zo heel erg, maar heb je veel moeite met motorrijden, dan kun je beter kiezen voor een motorrijschool waar je meer persoonlijke aandacht krijgt.

Een voordeel van motorrijles op een eigen motoroefenterrein is dat je geen last hebt van eventuele drukte op parkeerplaatsen. Ook ben je geen lestijd kwijt met het rijden van en naar het motoroefenterrein. Dat je zelf naar het motoroefenterrein moet rijden, kun je echter ook als een voordeel beschouwen. Je leert alvast de basis aan van het rijden op de weg en ervaart in de praktijk waar je de motoroefeningen voor nodig hebt.

Je doet meestal examen AVB op het motoroefenterrein waar je ook geoefend hebt, de examinatoren komen dan naar de rijschool om de examens af te nemen.

Alleen de motorrijlessen voor het examen voertuigbeheersing vinden plaats op een motoroefenterrein. De motorrijlessen voor het examen verkeersdeelneming zijn op de openbare weg en die volg je dus maximaal met 1 andere cursist.

Vorderingenkaart

Het doel van het gebruik van een vorderingenkaart is dat zowel je jij als je rijinstructeur precies kunnen zien hoever je gevorderd bent, wat er de vorige motorrijles behandeld is en waar deze motorrijles de nadruk op moet liggen. Vooral als je niet elke motorrijles dezelfde motorinstructeur hebt, is het bijhouden van vorderingen belangrijk.

Gebruikt je motorinstructeur geen vorderingen kaart, dan mist er toch vaak enige structuur in je motorrijlessen.

Lestijd

Een voor- en nabespreking hoort bij de motorrijles en is dan ook onderdeel van de lestijd. Ook het maken van afspraken en de betaling hoort eigenlijk bij de motorrijles. Veel rijscholen hebben echter iemand op kantoor die dit afhandelt, of de rijinstructeur plant wat extra tijd in tussen de motorrijlessen. Tegenwoordig maken ook veel rijscholen gebruik van een online lesplanner.

Lesafspraken

Maak duidelijke lesafspraken met je rijinstructeur of rijschool. Nog steeds gaat dit geregeld fout, en dat is erg vervelend. Helemaal omdat rijscholen de motorrijles aan je zullen doorberekenen als je niet verschijnt of te laat bent.

Steeds meer rijscholen werken tegenwoordig met een online planningssysteem zodat je zelf de gemaakte afspraken kunt nakijken op internet en automatisch een afspraakherinnering per e-mail of sms ontvangt.

Bij veel motorrijscholen kun je je motorijlessen al een aantal weken vooruit plannen. Dit is prettig! Houd er wel rekening mee dat wanneer je verder vooruit plant, de kans ook groter is dat je rijinstructeur je motorrijlessen wel eens moet verzetten. Bijvoorbeeld als hij een examendatum voor een andere cursist reserveert op de dag en tijd dat jij motorrijles zou hebben. Dit gaat natuurlijk altijd voor op jouw motorrijles, want de examentijden liggen niet altijd voor het oprapen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.