Je lesmotor

Lesmotoren zijn er in allerlei merken en types. Motorrijscholen kiezen voor makkelijk hanteerbare lesmotoren waar een beginnend motorrijder goed mee overweg kan. Van welk merk of type de lesmotor is maakt niet uit, maar er zijn wel een aantal andere punten waar je op kunt letten bij je intake motorrijles.

Lengte

Ben je klein, dan kan het zijn dat de standaard lesmotor van de rijschool te groot of te zwaar voor je is. Informeer of je dit vrijblijvend een keer mag komen bekijken. Er zijn ook motorrijscholen die een lesmotor hebben met een verlaagd zadel of zelfs een lesmotor die helemaal verlaagd is.

Ook als je erg lang bent kan de ene lesmotor fijner zitten dan de andere. Ook hier geldt: een kwestie van een rijscholen bellen of je het vrijblijvend mag proberen.

Lichte categorie

Ben je jonger dan 21, dan dient je motorrijschool een lesmotor met minder dan 25KW vermogen te hebben. De meeste gespecialiseerde motorrijscholen hebben zo’n 25KW lesmotor, maar niet allemaal. Bel je voor informatie, noem dan ook altijd even je leeftijd mocht de rijschool daar zelf niet naar vragen.

Automaat (motorscooter)

Ook voor de motor kun je een automaat motorrijbewijs halen. Je volgt dan motorrijles en rijdt af op een motorscooter. Wil je uiteindelijk toch schakelmotor rijden, dan zal je opnieuw examen AVB en examen AVD moeten doen. Momenteel zijn er nog relatief weinig motorrijscholen waar je motorrijles kunt volgen op een motorscooter. Heb je al een motorscooter gekocht, dan kun je natuurlijk altijd aan je rijschool vragen of je hierop motorrijles mag volgen.

Motorrijles op je eigen motor

Lesmotor met ABS

Heb je al een eigen motor en wil je heel graag op die motor motorrijles volgen, informeer dan eerst bij je toekomstige motorrijschool of deze dit toe staat. Is je motorrijschool akkoord, dan zal je ook bij je verzekeringsmaatschappij moeten melden dat je motor als lesmotor gebruikt gaat worden en ook op die manier verzekerd dient te worden. Niet alle verzekeringsmaatschappijen doen dit, en kan het wel, dan brengt dit extra kosten met zich mee. Je rijschool zal de polis willen zien om te verifieren of alle risico’s voor de motorrijschool (zoals het instructierisico) zijn gedekt.

Daarnaast mag je natuurlijk niet op je eigen motor naar de motorrijschool rijden. Dus of iemand moet de motor daar elke motorrijles heen rijden voor je, of je moet je motor bij de rijschool laten staan.

ABS

Is je lesmotor voorzien van ABS (anti blokkeer systeem)? De meeste nieuwe lesmotoren zijn voorzien van ABS, de wat oudere modellen niet. ABS kan in een noodsituatie levensreddend zijn. Motorrijders die het ABS systeem vertrouwen, durven op een motorfiets met ABS harder te remmen dan op een motor zonder ABS. Ze staan dus eerder stil in een noodsituatie en kunnen zichzelf niet onderuit remmen omdat het wiel niet kan blokkeren.

Toch kopen veruit de meeste cursisten na hun rijopleiding een tweedehands motor zonder ABS. Dus of je het een groot voordeel vindt dat je lesmotor voorzien is van ABS, moet je voor jezelf bepalen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.